Örnsköldsvik

Ekonomiska problem hotar ridskola

Det är tufft ekonomiskt för Örnsköldsviksortens ryttarklubb. Föreningen har tappat en fjärdedel av sina ridelever och har ett stort underskott. För att klara sig behöver den ekonomisk hjälp från kommunen.

Pernilla Larsson är en av alla unga tjejer som rider och ser ridskolan som en viktig samlingsplats:

- Försvinner ridskolan så försvinner hela livet. Det är mitt första hem.

- Det är jätteviktigt. Det är gemenskapen och det ansvaret man lär sig.

För att föreningen ska kunna klara sig behöver man nu få ekonomisk hjälp från kommunen.

De ekonomiska problemen började redan 2008, då ridskolehästarna fick kvarka, som är en smittsam hosta. Ridskolan tvingades hålla stängt i tre månader å klubben förlorade både ridlever och intäkter.  Ett hundratal elever har lämnat klubben å det påverkar ekonomin, säger Bo Hallnäs som är ordförande i ryttarföreningen:

- Ekonomiskt kan vi säga att de eleverna skulle gett runt  500 000 kronor, säger han.

Föreningen måste nu söka hjälp från kommunen för att klara sig. På tisdagen ska kommunen och ridklubben träffas för att se vad kommunen kan gör.

- Jag hoppas att vi ska titta på situationen i dag och hur vi ska göra för att inte hamna i den här situationen år från år, säger Bo Hallnäs.

Att ridkskolor tappar ridande är inte ovanligt i dag, utan flera flera ridskolor ser liknande trender, säger Elin Salomonsson som är verksamhetschef på ridskolan.

- Det finns ett sviktande underlag. Det beror på barnkullarna men många har också sämre ekonomi och det här är ingen billig sport, säger Elin Salomonsson.

Anna Ahlström
anna.ahlstrom@sr.se