STOCKHOLM

Löften om ungdomslägenheter

Socialdemokraterna lovar att under nästa mandatperiod bygga omkring 7 000 små hyreslägenheter Stockholm om de vinner valet i höst. Lägenhetern är tänkt främst för ungdomar och studenter.

– Det handlar om att fokusera. Dels att samverka med branchen, att se till att bygga både för unga, bygga mindre lägenheter men också studentbostäder, säger Teres Lindberg (S), ansvarig för partiets bostadspolitiska frågor i Stockholm.

Hur många små lägenheter lovar ni att bygga i Stockholm?

– Vi tror att det går att bygga ungefär 7 000 lägenheter, som är två rum och kök och mindre, säger Teres Lindberg (S),

För att nå målet krävs både investeringsstöd och att staden tillhandhåller mark till rimliga priser.

Om det här sker så menar Socialdemokraterna att det en bit ut från city går att bygga en 30 kvadratmeters lägenhet med en månadshyra på runt 3 800 kronor.

– Då pratar vi inte om en i attraktivt läge i innerstaden utan om i ytterstaden, säger Teres Lindberg (S), ansvarig för partiets bostadspolitiska frågor i Stockholm.

Men för att pressa hyran krävs både investeringsstöd och lägre markpriser och det förutsätter en valseger både i kommun- och riksdagsval.

De borgerliga partierna instämmer att det behöver byggas, men ser inte socialdemokraternas väg som lösningen.

– Man får inte ut så pass mycket som man tror utav subventioner. Vad vi vill göra är ju att visa att vi kan bygga också billigt utan subventioner. Därför subventioner har en kostnadsdrivande effekt och det ingenting vi eftersträvar. Vi kan bygga ändå, säger Joakim Larsson (M) borgarråd med ansvar för bostadsbyggandet i Stockholm.

Hur många lägenheter för ungdomar tänker ni bygga nästa mandatperiod om ni har makten?

– Vårt mål är att bygga 15 000 bostäder och flera utav dessa kommer naturligtvis att vara små lägenheter. Exakt siffra kommer vi att redovisa i samband med att vi tar fram vårt paket om ett par veckor, säger Joakim Larsson (M) borgarråd i Stockholm.

Erik Andersson
erik.andersson@sr.se