brittiska parlamentsvalet

Valutgången kan få effekter på ekonomin

Den första vallokalsundersökningen visar att det konservativa partiet har gjort ett starkt val, men om röstsiffrorna håller i sig kommer de inte att kunna bilda egen regering. Det kan få effekter på ekonomin, säger Howard Davies, chef för London School of Economics.

Om inget politiskt parti i Storbritannien får egen majoritet så blir det ett hung parliament, ett så kallat hängparlament och det blir förhandlingar om vilket eller vilka partier som ska få styra.

Det kan få effekter för ekonomin, och det krävs säger Howard Davies, chef för ansedda LSE, London School of Economics.

– Det som oroar oss är att vi har ingen erfarenhet av ett hang parliament, så vet vi inte hur snabbt partierna kan komma överens och vi kan få en regering, säger Howard Davies.

Hur marknaden reagerar och vad som händer med det brittiska pundet, kommer nu noga att följas av många.

Howard Davies säger att det finns en nervositet angående pundet, men han är inte så bekymrad, det är bra för exportindustrin.

– Om det politiska läget är osäkert några veckor så kommer folk att leva med det och världen kommer inte att gå under. Men varar detta mer än en månad, då är det illa. Då är det svårt för landet att få låna pengar och så vidare, säger Davies.