Historiskt läge efter brittiska valet

Uppdaterad: 09:26
För första gången på 36 år tyder det mesta nu på att ett brittiskt parlamentsval slutar med att inget parti får egen majoritet. Det konservativa partiet har gått kraftigt framåt men inte tillräckligt för att på egen hand bilda regering.

Men de konservativas ledare David Cameron anser ändå att Labour har förlorat sitt mandat att fortsätta att regera.

När omkring 90 procent av valkretsarna har räknats har de konservativa fått 285 platser i underhuset, men det krävs 326 för att få egen majoritet.

Och det mesta talar för att de konservativa inte kommer att nå dit. Labour har fått 234 platser och det innebär att partiet gått kraftigt bakåt sedan förra valet.

Men inrikesministern i Labourregeringen, Allan Johnson, håller inte med David Cameron utan att tycker att Labour mycket väl kan stanna kvar i regeringsställning genom att bilda en koalitionsregering med Liberaldemokraterna.

– Vi har så mycket gemensamt, jag ser inga problem med en sån koalition, säger han till BBC.

Men Liberaldemokraterna har gjort ett mycket sämre val än väntat och kommer, enligt den senaste prognosen, bara att få 55 platser i under huset och det innebär att inte heller en koalition mellan Labour och Liberaldemokraterna skulle få egen majoritet

Det är fortfarande oklart vilken regering Liberaldemokraterna kan tänka sig att stödja.

Den här situationen, utan en klar majoritet, innebär att småpartier som unionistpartiet DUP på Nordirland, SNP i Skottland och Plaid Cymru i Wales kan få betydligt större inflytande över politiken framöver.