Rysk hyllning i Riddarhyttan

Idag kom den ryska ambassadören Igor Nevorov till den så kallade Rysstenen i skogen utanför Riddarhyttan, för att hylla de ryska soldater som under andra världskriget hamnade i speciella ryssläger i Sverige.  

Det var på flykt från nazisterna som de ryska soldaterna tog sig till Sverige. Ett av lägren ett fanns just utanför Riddarhyttan, där det idag hölls en speciell ceremoni.

Den ryska ambassadören Igor Neverov säger att den här dagen är väldigt speciell. Syftet är att hylla de ryska soldater som långt inne i de svenska skogarna via skriften på denna sten visade sin kärlek till sitt hemland mitt under kriget. 

Ambassadören säger att det också handlar om en hyllning till de 28 miljoner ryssar som offrade sina liv i sin kamp mot fascismen och nazismen. 

Yngve Gunnarsson var den person som återupptäckte Rysstenen år 1964, då övertäckt av mossa. Som barn träffade han de ryska soldaterna. Det innebär mycket för honom att dessa soldater 46 år senare får denna hyllning av den ryska staten, en hyllning som han en gång i tiden inte ens kunde föreställa sig.

 – Det är viktigt att det finns en helig plats i Bergslagsskogarna. Jag tror inte att folk riktigt förstår hur stort det är. Framförallt tycker jag att det är gripande att tre höga officerare i uniform står och gör honnör framför en sten, säger Yngve Gunnarsson. 

Terje Lund
nyheterna.vstm@sr.se