kiruna

Marken rasar

I Kiruna har två nya hål uppstått mellan LKAB:s kontor och stadshuset. Det är det synliga resultatet av att det just nu inträffar ovanligt många skalv i gruvan.

Från stan kan man se de två sprickorna - många meter långa - som har uppstått nu i veckan på det inhägnade området mellan LKAB:s kontor och stan, vid den gamla cykelvägen.

Under den senste tiden har marken skakat ovanligt mycket - gruvans mätinstrument registerar mängder av skalv varje dag.

Det har gruvföretaget tolkat som tecken på att marken var på väg att spricka eller rasa, för att fylla igen tomrum som bildats i djupet när malmen har plockats bort. Så gruvchefen är glad över hålen.

– Det är ett kvitto på att brytningsmetoden fungerar som den ska. Och att det övervakningssystem vi har visar det vi tror att det visar. Vi har ju sett i seismiksystemet att det har varit väldigt hög aktivitet och att aktiviteten flyttar sig uppåt närmare och närmare dagen. Och till slut har vi sett att ja, nu har vi fått det där hålet, säger gruvchef Anders Lindholm.

För ett par månader sen blev det en stor grop när en bit av gamla Gruvvägen rasade. Och nu är det som att en ravin håller på att breda ut sig alltmer mellan stan och gruvkontoret.

Fortfarande vibrerar marken ovanligt mycket. Men när det rasar igen vet inte gruvchefen.

– Vi kan förvänta oss att det händer lite mer, inom en inte alltför lång tid. Men när det sker exakt är omöjligt att säga. Men det finns liksom absolut ingen fara i det här som händer.

Hur vet ni det?

– För att allting som händer sker inom det område som är avspärrat. Ingenting händer utanför, säger Anders Lindholm.