Greklandskrisen

Helt paket med åtgärder ska hindra nya kriser

Euroländernas regeringschefer avslutade i natt ett extra toppmöte med att komma överens om en lång rad åtgärder för att förhindra kriser och hjälpa euroländerna både ur kriser och mot attacker från marknaden.

De nödlån Grekland fått ska snabbt kunna ges till andra länder, var budskapet från EU:s valde ordförande Herman van Rompuy i natt.

– EU-kommissionen kommer att föreslå en stabiliseringsmekaism för att bevara stabiliteten i Europa, sa van Rompuy. Ordet stabiliseringsmekanism innebär möjlighet till lån på det sätt Grekland fått låna .

Skillnaden är att det jämfört med hur det var för Grekland ska gå snabbare att få fram nödlånen.

Enligt EU-kommissionens ordförande Barroso ska pengarna tas fram via EU:s budget.

Fler detaljer kommer på söndag eftersom ett sådant här förslag måste godkännas av alla EU:s finansministrar.

Därför blir det ett extra finansministermöte här i Bryssel i morgon, söndag. Och då får alltså även Sverige vara med.

Den nya möjligheten till snabba nödlån ska kompletteras med förslag om hård övervakning av euroländernas ekonomi.

Alla till buds stående medel ska användas sa EU:s ordförande Herman van Rompuy. Han signalerade också att stabilitetspakten med ekonomiska regler ska stärkas genom att de som bryter mot reglerna ska straffas hårdare.

De bestraffningar det tidigare talats om är att stänga av länder från att få utnyttja olika EU-fonder, till exempel fonden för regionalstöd.

Det är alltså ett helt paket åtgärder som presenterades i natt. En hel del har det talats om förut. Men EU snabbar nu upp processen genom till exempel det extra finansministermötet i morgon. Då kan beslut fattas dagen innan marknaden åter öppnar på måndag.

Och avsikten är att ge en klar signal till omvärlden.

– Vi kommer att försvara euron vad som än krävs, säger EU-kommissionens ordförande Jose Manuel Barroso.