Rädsla för global ekonomisk präriebrand

Nattens krisöverenskommelse mellan euroländernas ledare bottnar i oron för att Grekland kan bli den tändande gnistan till en ny global kris.

Ruinen av den brända banken på Stadium gatan här i centrala Aten står som en svartbränd symbol över den grekiska tragedin som under veckan har sänt allt starkare ekonomiska chockvågor över hela världen.

Enligt vittnen, slog en maskerad demonstrant hål på bankens fönster med en slägga och två andra kastade in brandbomber. Tre personer dog.

De allt våldsammare demonstrationerna i protest mot neddragningarna i Grekland har ökat styrkan i misstankarna att premiärminister Papandreou och hans regering inte ska lyckas driva igenom ett av historiens hårdaste svångremspaket.

Men det är inte Grekland i sig som är problemet. Utan oron för att Grekland ska bli den tändande gnistan som drar igång en ekonomisk präriebrand över världen. Parallellen är tydlig med banken Lehman Brothers. När den havererade 2008, chockades den finansiella världen. Svallvågorna förvandlades till den värsta globala ekonomiska krisen på 70 år.

Frågan är hur mycket som står på spel, och vilka som riskerar att bli förlorarna. Svaret på den sista frågan är banker och finansinstitut inte minst, främst i Europa. Tyska och franska banker är Greklands största långivare. Men Grekland är som sagt inte problemet. Bankerna har totalt lånat ut ungefär motsvarande 1 000 miljarder kronor till Grekland. Om de skulle bli tvingade att efterskänka en stor del av sina skulder till Grekland, skulle de förmodligen klara det hyggligt.

Det handlar istället om spridningseffekterna. Om andra och större länder skulle dras med i fallet, då blir det en helt annan sak. Ett exempel: Två andra krisländer är Spanien och Italien. Och till de två länderna har tyska och franska banker lånat ut bortåt 10 000 miljarder kronor, allt inräknat. Det är tio gånger så mycket som till Grekland.

Eftersom bankerna håller det hemligt hur mycket de lånat ut och därmed hur stor risken är, så börjar de tveka att låna ut pengar till varandra. Det var precis det som hände när den amerikanska investmentbanken Lehman Brothers föll: Finansmarknaden är oljan i världens ekonomiska maskineri. Och det slutade fungera nästan över en natt, eftersom ingen visste vem som kunde falla härnäst.

Det här är en del av bakgrunden till krismötet med regeringscheferna för euroländerna i natt. Världen klarar inte en global kris till så tätt inpå den förra. De ekonomisk-politiska vapenlagren är tömda.