Främlingsfientliga bakåt i brittiska valet

Det brittiska parlamentsvalet blev en motgång för det starkt främlingsfientliga British National Party BNP. Efter framgången i EU-valet förra sommaren hade partiet nu också hoppas på att komma in i det brittiska parlamentet.

Partiledaren Nick Griffin ställde upp i förorten Barking i östra London men det gick inte så bra.

Labourkanidaten Margaret Hodge kunde triumfera. Budskapet från Barkings väljare till BNP är klart sa hon: försvinn härifrån och kom inte tillbaka.

Hon hade utklassat BNP-ledaren Nick Griffin och fått nästan fyra gånger fler röster i parlamentsvalet. Också på andra håll i landet misslyckades BNP med att få in någon kandidat i parlamentet. Totalt fick BNP 1,9 procent av rösterna i parlamentsvalet mot över fem procent i EU-valet.

I Barking var det också val till kommunfullmäktige. Förra valet var en stor framgång för BNP och partiet fick in tolv personer i fullmäktige, det i särklass starkaste BNP-fästet i hela landet. Och målet var nu att få egen majoritet i kommunen. När jag träffade partiets gruppledare Robert Bailey några veckor före valet var han optimistisk.

Han tolkade stämningarna bland väljarna som att det var helt klart möjligt för partiet att ta över majoriteten i kommunfullmäktige. Men resultatet blev det motsatta. Partiet gick från tolv platser till noll.

Labour som fått stor hjälp under valkampanjen av antirasistiska organsiationer tog hem alla platser i fullmäktige och BNP-ledaren Nick Griffin gav efteråt Labour ett erkännande.

Nick Griffin sa till BBC att det är ingen tvekan om att Labour skött valkampanjen mycket bra.

Johan Prane, London
johan.prane@sr.se