Akademiker ror i Fyrisån

I dag tävlar 42 lag i Akademiska Rodden i Fyrisån i centrala Uppsala. Lagen ror tävlingssträckan mellan S:t Olofsbron och Haglunds bro vid Skolgatan som är ungefär 300 meter lång.

Sträckan i Fyrisån ros i två klasser, en för lärare och en för studenter. Det är bästa tid som avgör vilka som vinner, men förutsättningarna för studenter och lärare är inte helt rättvisa.

– Vi vill ju inte skapa några spänningar på framtida föreläsningar och tentamina, så vi har separerat lärarna och studenterna för att undvika eventuella diskussioner inom det akademiska, säger Ida Andersson från Uppsala Akademiska Roddarsällskap som är en av arrangörerna.

Vilka har det svåraste hållet?

– Det är kanske studenterna som har det något lättare i år. Lärarna kommer att ro både motströms och mot vinden. Men de är å andra sidan oftast lite äldre, så de har lite mer kraft att lägga bakom åran så det ska nog gå bra.

Laget "The fantabulous life of BMC", som bara hade tränat en gång inför tävlingen, var väldigt glada över att ha vunnit dagens allra första lopp.

– Jag tycker personligen att vi var väldigt synkade, säger Siamak Emam.

– Vi hade en bra instruktör, säger Sara Mohtashami.

Hur tidigt i loppet förstod ni att ni skulle vinna?

– När de inte kunde komma till startlinjen, säger Mahamed Shiikh Dahir.

Astrid Iselidh
astrid.iselidh@sr.se