Det rika Aten vill inte kännas vid krisen

Inte ens det förmögna norra Aten är opåverkat av krisen. Tomma lyxmärkesbutiker och få som ens vill prata i Kifissias, området där Mercedesbilarna står på rad utanför miljardvillorna. Skammen över den grekiska tragedin märks av att väldigt få ens vill säga vad de tycker.

Den hurtigt glättiga dragspelsmusiken förmår inte ta bort intrycket av depression också i den del av Aten där de rikaste bor.

I Kifissias affärscentrum ligger lyxmärkesbutikerna på rad, Gucci, Armani och Ralph Lauren. De flesta svarar nej eller springer iväg när de ser mikrofonen och får en fråga om krisen.

Inne i butikerna finns mest overksamma anställda. 50-åriga Maria Tsokalaki är lika dyrbart klädd som väskorna hon säljer i Guccibutiken.

– Grekernas misstag fram till nu har varit de inte brytt sig så mycket om skatten, men det kommer det bli ändring på nu, säger hon och butiksägaren rynkar på ögonbrynen i bakgrunden.

Att säga att det finns skattefusk är särskilt känsligt just här där det bor en hel del av dem som faktiskt kunna smita från skatt. Egenföretagare, advokater, läkare och tandläkare med egna kliniker har ljugit om sina inkomster för att få lägre skatt.

Pengar har de haft gott om och kunnat ägna sig åt lyxkonsumtion som i Guccibutiken. Men nu är kunderna få. Maria hävdar att alla, också de rika här, nu är mycket oroliga och försöker hitta sätt att minska sina utgifter.

För egen del har hon redan funderat ut hur hon, maken och de två tonåriga barnen ska kunna spara.

– Vi måste vara försiktiga, inte köpa för mycket mat, samåka i bil och spara energi, säger hon. Att minska restaurangbesöken eller tala mindre i telefon är dock inte möjligt för grekerna, det är det sista de vill spara in på det är en del av livets nödvändighet för en grek, säger hon.

Hon konstaterar också att hon tillhör den lyckliga sista generationen, för hennes studerande barn kommer det bli svårare.