Portugal väljer att dra ner på utgifterna

Portugal har beslutat att skjuta upp flera stora infrastrukturprojekt för att dra ner på statens utgifter. Portugal är det land inom eurosamarbetet som ligger närmast att hamna i samma svåra sits som Grekland.

Därför väljer regeringen nu att avvakta med den nya flygplatsen i Lissabon eller den nya bron över floden Tejo. I en bilhall i Lissabon står det fullt med nya bilar. En kvinna går runt med en dammopp.

– Det är svårt i Portugal i dag, säger Natalja.

Hon tassar omkring och ser till att bilarna glänser, om i fall att någon kund skulle komma in. Men det gör det inte. Inte just nu och alltmer sällan, här är knäpptyst.

Försäljaren Manuel Sobral Ferreira skrattar generat över hur försäljningen sjunker.

– Det är nästan bara företag, som köper bilar, säger han.

Många portugiser skjuter upp större köp, reparationer och ombyggnader. De håller i pengarna.

Kollegan Amaro står bredvid. En ung man i kostym och slips, som excellerar i olika språk.

– Förr sålde jag kanske tio bilar i månaden, nu bara fyra fem stycken. Jag har förlorat mer än 10 000 kronor i månaden i påslag på sin magra fasta lön, säger Amaro uppgivet. 

Portugal har inte samma höga statsskuld som Grekland, men marknadsaktörerna är nervösa och tittar inte alltid så noga på siffror, säger ekonomiredaktören på tidningen Público, Sergio Anibal.

Han är pessimistisk och befarar att Portugal liksom på 80-talet ska tvingas få hjälp utifrån. Mer eller mindre sedan är 2002 har ekonomin här gått uselt och alla upprepar att de är vana vid kris.

Men för att få ner minusposterna i statsbudgeten, måste regeringen leverera nya åtstramningar som uppskjutna byggen av flygplats och bro. Sparpaketen kommer att svida för enskilda, men riskerar också att bromsa företag och ekonomin i stort.