"V fokuserar på två frågor inför valet"

Vänsterpartiets kongress kommer inte att sätta några käppar i hjulen för partiledaren Lars Ohly och hans ledning. Det skriver Ekots inrikespolitiska kommentator Inger Arenander.

Trots att det finns motionärer som är kritiska till rödgrönt samarbete, som tycker att miljöfrågorna behandlas för styvmoderligt och som vill att det ska stå i valmanifestet att svensk trupp i Afghanistan ska hem, så är det kongressens övergripande mål att byta regering och vänsterpartisterna verkar beredda att svälja betydande avsteg från sina egna krav för att bidra till maktskifte.

Partistyrelsens svar till kongressmotionerna är fulla av formuleringar som var mer ovanliga förr i tiden - som att ett löfte om höjda studiestöd kan uppfattas som överbudspolitik, som att ett krav från förra valet om 200 000 nya jobb i kommunerna innebar "problem att kommunicera" och att det i stället bör handla om välfärdens kvalitet och som att det varken är en realistisk eller önskvärd linje i valrörelsen att lyfta partiets krav på att Sverige ska lämna EU.

Vänsterpartiet koncentrerar sig på två saker för att bidra till maktskifte.

Den ena är att Lars Ohly och partiledningen tonat ner, eller anpassat, Vänsterpartiets krav för att göra det så svårt som möjligt för de politiska motståndarna att kunna hitta och hota med vänsterspöken.

Det andra är att Lars Ohly beskriver de betydande kompromisser partiet gjort i de rödgröna budgetförhandlingarna som att de andra gått med på viktiga vänsterförslag i rätt riktning, en beskrivning som kan passa Vänsterpartiets uppgift i samarbetet - att hålla och mobilisera vänsterflanken.

Om partiledningen ska lida något nederlag på kongressen, verkar det vara att miljöfrågorna ska bli mer framträdande i valmanifestet, en rättelse som verkar nästan riggad och som partiledaren skulle ha lätt att försvara.

Inger Arenander
inger.arenander@sr.se