vulkanutbrottet

Spanska flygplatser öppnas igen

Flera spanska flygplatser har öppnats i dag efter att ha varit stängda på grund av ny vulkanaska från Island. Askmolnet har dragit vidare och ställt till med nya problem i bland annat München.

Luftrummet över München i södra Tyskland stängdes klockan 13 i dag på på grund av askmolnet från vulkanen på Island. Flera flygplatser i området fick ställa in  flygningar på grund av askan.

I Spanien är nu bara tre av de 19 flygplatser som stängdes i går fortfarande stängda. Bland dem som återupptog trafiken var Barcelona.

De tre som fortfarande är stängda var Santiago de Compostela, Vigo och La Coruña i nordvästra Spanien, men även de väntas öppna senare i dag.

Askmolnet har också ställt till problem för flygtrafiken i Frankrike och norra Italien.

Bland annat ställdes 20 flygningar in till flygplatsen i Nice, som är närmaste flygplats till Cannes där filmfestivalen startar om tre dagar.

Men vulkanen på Island spyr nu ut betydligt mindre aska, enligt isländska vulkanforskare. I torsdags skickades vulkanaska upp till 10 000 meters höjd, i dag har den bara vid ett tillfälle nått 3 000 meter.