Segerdagen 1945 firas i Moskva i dag

I Ryssland firades i dag den årliga segerdagen till minne av andra världskrigets slut. För första gången någonsin deltog soldater från Nato-länder i den storslagna paraden på Röda torget i Moskva.

Fler än 10 000 soldater marscherade i dag över Röda torget i Moskva, åtföljda av en oändlig procession med pansarfordon och lågtflygande helikoptrar och stridsplan.

Men det som väckt störst reaktioner i Ryssland är de några hundra deltagande soldaterna från Nato-länderna USA, Storbritannien, Frankrike och Polen.

Det ryska kommunistpartiet genomförde i dag en protestmarsch genom centrala Moskva och kallade Nato-truppernas närvaro för en onödig påminnelse om att Sovjetunionen förlorade det kalla kriget.

Förutom flyguppvisningen var det annars inte många Moskvabor som kunde se särskilt mycket av den pampiga paraden.

Stora delar av den ryska huvudstaden hade spärrats av på grund av den höjda säkerheten och oron för terrordåd. Över 30 statschefer fanns på plats under firandet, bland annat Kinas Hu Jintao och Tysklands Angela Merkel. På Moskvas gator firade många istället genom att själva sjunga sånger och hylla de få krigsveteraner som fortfarande är i livet 65 år efter krigets slut.

88-årige Lev Katsevitj var med i kriget ända från 1941 när Sovjetunionen anfölls av Tyskland och han deltog i försvaret av Stalingrad. Katsevitj tycker att det är fantastiskt att de utländska trupperna deltar i paraden och att till och med Tysklands förbundskansler kommit.

– Det har gått 65 år, allt slätas ut under så lång tid, säger krigsveteranen Lev Katsevitj som har medhåll från de flesta ryssar. En opinionsundersökning nyligen visade att mer än hälften av de tillfrågade var positiva till Nato-medverkan i årets segerparad.