Mariestad

Få vågar satsa på att starta eget

Få personer vågar ta steget ut och starta eget företag. Lena Thilstam på Nyföretagarcentrum Skaraborg i Mariestad möter många som är intresserade, men därifrån är steget stort till att faktiskt starta eget.

Till Nyföretagarcentrum kommer folk för att få hjälp att komma igång med att starta eget. Det senaste året har intresset ökat.

– Antalet rådgivningar har ökat markant. Det var ganska lugnt under förra våren, men blev en ökning under hösten. Även nu i vår har vi märkt att det har ökat markant, säger Lena Thilstam.

Det är inte alla rådgivningar som verkligen resulterar i nystartade företag. Ser man till landet i stort visar statistiken att 30 procent av de som kommer på rådgivning startar nya företag.

Satsade på klädaffär
Två av dem som vågade är Linda Skarin och hennes mamma Rita Holmblad. När de blev varslade från Electrolux förra året valde de att öppna klädaffär.

Men det har varit ett tufft år.

– Den här våren har varit lite tuff faktiskt. Vintern hade ju ett rejält grepp om Sverige, så det var ingen som var sugen på att köpa vårkläder. Men det börjar ordna upp sig nu, säger Linda Skarin.

Det har hänt att de har ångrat beslutet att starta eget.

– Ja, det har man väl gjort ett par gånger, när man legat sömnlöst. Men det är kul ändå, man lär sig väldigt mycket. Det är varierande.

Linda Skarin skulle inte välja att gå tillbaka till Electrolux om hon fick chansen, men mamma Rita Holmblad saknar arbetskamraterna och är mer tveksam.

– Sen har ju inte jag fått någon lön sedan november. Det har inte gått att ta ut någon lön än, säger Rita.

Magnus Sundvall
magnus.sundvall@sr.se