Superhjälten du aldrig fick se

Rasbiologiska insititutet använde honom som försökskanin, han fick en blixt i huvet på nationaldagen och i hemlighet är han den trikåklädde folkhemsförvararen Kapten Sverige – en superhjälte med lagom mycket krafter och för lite uppdrag för att kunna jobba kvar på Säpos hemliga superhjälteenhet.

Det är själva grundstoryn i filmen , som började spelas in 2002 men som aldrig blivit riktigt klar trots filmstöd, manushjälp av Jens Jonsson och skådespelarinsatser av bland andra Alexander Karim, Hans Mosesson, Åsa Persson, Josephine Bornebusch, Claudia Galli och Sten Ljunggren.

P3 Kulturs Sara Lundin började undersöka vad som egentligen hände med det strandade filmprojektet som skulle ge superhjältegenren en socialrealistisk touch. Det blev ett långreportage i fyra delar om skapandet av en superhjälte för Landet Lagom. Här hör du upphovsmannen och regissören Ted Kjellsson prata om visioner, ”dogma-action” och sågverksmiljöer medan manusmedhjälparen Jens Jonsson (känd bland annat för hyllade Ping Pong-kingen) berättar om svenska superhjältars problem med försäkrningskassan och annat som kom upp när han var "socialrealistiskt bollplank" i projektet. Huvudrollskådespelaren Alexander Karim berättar om superhjältekostymen, bantning inför rollen och om perfekta öron.