Kd vill premiera skolor med goda resultat

Nu föreslår även kristdemokraterna att avsätta en miljard kronor för att belöna skolor som förbättrar elevernas resultat. Tidigare har alliansbröderna i centern varit ute med samma förslag.

Kristdemokraternas vice ordförande Maria Larsson förklarar vad den föreslagna skolmiljarden innebär.

– Den är egentligen en tillämpning av de positiva erfarenheter som vi har ifrån kömiljarden inom vården där den gjort remarkabla resultat. Detsamma vill vi prova på skolans område, säger hon.

Enligt Maria Larsson är det förbättringen av tidigare resultat som ska premieras och inte skolor med elever som presterar bäst i de nationella proven. Tanken är att alla skolor, även de lågpresterande, ska lockas att bli bättre och belönas.

I februari presenterade centern ett liknande förslag. Moderaternas skolpolitiska talesperson Margareta Pålsson är öppen för att diskutera skolmiljarden, men vill invänta utvecklingen i ekonomin.

– Med tanke på vad som händer i Grekland så är vi lite oroliga just nu. Men förhoppnings när vi kommer till augusti och ska lägga ett gemensamt valmanifest och om det finns ett utrymme då så tycker jag visst att vi kan diskutera deras förslag, säger hon.  

I alliansen har skolfrågan varit folkpartiets paradfråga. Nu tar alliansbröderna täten med miljardutspel. Skolminister Jan Björklund vill inte kommentera kristdemokraternas förslag.

Statsvetaren Leif Lewin tycker inte att det är konstigt att partierna gör sådana utspel under ett valår. Men visst kan det skapa slitningar inom Alliansen, säger han.

– Jag skulle inte tro att Folkpartiet är så glada åt det men jag tror att det vore ännu värre för Folkpartiet om det blev ett inbördeskrig i Alliansen, säger Leif Lewin.