Dåligt betyg för Merkel i delstatsval

I Tyskland var det val i den största delstaten i går. Och det blev en svidande förlust för den borgerliga regeringen där och samtidigt för Angela Merkels regering i Berlin.

Sju månader sedan Merkel bildade vad hon kallade sin önskeregering, kristdemokrater och liberaler, så fick just de två partierna dåliga betyg av väljarna i Nordrhein-Westfalen i går.

Kristdemokraterna tappade från 45 procent i förra valet till drygt 34. Liberalerna hade hoppats på över tio procent, fick nu drygt sex. 

Tyska valanalytiker ser ett klart samband mellan resultatet i delstatsvalet och Merkels sätt att regera.

Politisk tvekan och interna gräl har präglat önskeregeringen. Den har fått en felstart, är ett vanligt omdöme, och det säger också kristdemokrater öppet.

I går föredrog partiordföranden Merkel att själv inte kommentera valförlusten i Nordrhein-Westfalen.

Istället ägnade hon kvällen åt krismöten om den europeiska valutan, medan partikamrater till henne skyllde nederlaget på liberalerna, och deras ovilja att kompromissa inom regeringen.

Efter valet i går i Nordrhein-Westfalen ställs nu kristdemokrater och liberaler inför hårdare motstånd än det de bjudit varandra på hittills.

På den nationella nivån förlorar de bägge partierna sin majoritet i delstatskammaren förbundsrådet, där all lagstiftning av någon ekonomisk betydelse i Tyskland måste passera.

Nu får de borgerliga svårt att få igenom sina vallöften, som sänkta skatter eller förlängda drifttider i tyska atomkraftverk.

De Gröna fördubblade sitt röstetal i valet, till drygt 12 procent.