Euron avlägsen för Sverige

Krisen i Grekland och för den europeiska valutaunionen gör att en svensk övergång till euron har blivit avlägsnare. Det är bara Folkpartiets Jan Björklund som fortfarande står fast vid att Sverige borde ha en ny folkomröstning under nästa mandatperiod.

Socialdemokraternas Mona Sahlin tvivlar på att det någonsin kan bli aktuellt. Statsminister Fredrik Reinfeldt ligger lågt. Men Folkpartiets Jan Björklundstår fast vid att Sverige borde ha en ny folkomröstning under nästa mandatperiod.

– Sverige bör vara medlem i eurosamarbetet och det beslutet bör Sverige fatta under den kommande fyraårsperioden, säger Folkpartiets Jan Björklund.

Med tanke på hur opinionen är i eurofrågan kan man möjligen fundera över timingen på Folkpartiets krav?

– Det går inte att bara blöta sitt finger och sticka upp det i luften. Man måste faktiskt driva de övertygelser man har i den politiska diskussionen.

Enligt Jan Björklund hade krisen slagit ännu hårdare om inte euroländerna samarbetat och för Sverige är det också långsiktigt bättre att vara med i euron.

Men Folkpartiet är ensamt om att kräva en ny folkomröstning. De andra borgerliga partierna har flaggat för en ny översyn av konsekvenserna av en övergång till euron. Men att döma av Fredrik Reinfeldts är det inte den hetaste frågan efter valet.

– Det är ett viktigt ekonomiskt politiskt projekt som svenska folket äger makten att påverka om vi ska vara med eller inte i och beslutet har varit att vi ska stå utanför. Då respekterar vi det till annat meddelas eller tills det att svenska folket ändrar sig.

Euroförespråkaren Mona Sahlin som anser att det är en styrka att vi inte är med i valutaunionen i dag är inte säker på Sverige ska gå med någon gång i framtiden.

– Nu krävs det mycket funderande och utvecklande av europrojektet om vi någonsin ska ställa frågan till svenska folket igen, säger hon.