Gordon Brown avgår som Labourledare

Efter det brittiska valet som blev en stor motgång för det regerande Labourpartiet så meddelade premiärminister Gordon Brown i kväll att han tänker avgå som partiledare.

Hans beslut att avgå tolkas som ett försök att rädda kvar Labour vid makten. För han sa också att Labourpartiet nu inleder förhandlingar med Liberaldemokraterna om en koalitionsregering.

 – Jag vill inte sitta kvar i min position längre än vad som behövs, för att säkra vägen mot ekonomisk tillväxt, sade Gordon Brown.

Med sitt tal idag kastar sig Gordon Brown återigen in i kampen om regeringsmakten. Efter valet i torsdags som slutade med att inget parti fick egen majoritet sa Gordon Brown att han skulle ge det konservativa partiet och Liberaldemokraterna den tid de behövde för att förhandla om ett regeringssamarbete.

De har förhandlat intensivt och sagt att förhandlingarna gått bra. Men så ikväll sa Liberaldemokraterna plötsligt att de också vill förhandla med Labour om en koalitionsregering. Tidigare har Liberaldemokraternas partiledare Nick Clegg sagt att ett samarbete med Labour inte är möjligt med Gordon Brown som Labours ledare. Därför välkomnade Nick Clegg Browns beslut att avgå.

Att Gordon Brown kliver åt sidan kan var ett steg mot en stabil regering sa Clegg till BBC men han betonade samtidigt att fortfarande är det helt öppet om hans parti kommer att regera ihop med Labour eller de konservativa. Den stora knäckfrågan är valsystemet.

Liberaldemokraterna missgynnas rejält av det nuvarande majoritetsvalsystemet. Ikväll gick det konservativa partiet Liberaldemokraterna en liten bit till mötes men strax efter kom uppgifter om att Labour är beredda att gå ännu längre och erbjuder ett proportionellt valsystem.