Pessimismen ökar i Portugal

I Portugal, som ligger i riskzonen för att behöva be om nödlån ur euroländernas räddningsaktion, är spänningen nu stor över vad regeringen ska presentera för åtstramningar.

Sedan många år lever portugiserna med ett starkt krismedvetande.

De senaste veckornas turbulens har spätt på pessimismen i Portugal.

Mannen i tidningskiosken på platsen Largo do Calhariz tittar ut över rubrikerna och säger att krisen, ja den berör ju hela världen, men här kommer det att bli värre. Han och kunderna diskuterar Portugals problem.

– Det ser mörkt ut, tycker han.

Anna Viega har just köpt en tidning. Hon har ingen förståelse för att skatterna sannolikt kommer att höjas framöver för att få ordning på Portugals ekonomi.

– Nej, jag betalar redan skatt och sociala avgifter, men har få förmåner.

Hon jobbar i ett litet företag och tur nog lever jag inte på minimilön, säger hon, då vore livet mycket dåligt.

Premiärminister Socrates och oppositionsledaren Passos Coelho fortsätter i dag sina överläggningar om olika skattehöjningar för att få in mer pengar.

Höjd moms är ett enkelt sätt i ett land, som har problem med skatteindrivning. Moms betalar alla. Nackdelen är att den drabbar de fattiga värst.

Exakt hur åtstramningspaketet kommer att se blir kanske känt först nästa tisdag inför EU:s finansministrar, för den senaste veckan har Portugals politiker duckat och pyst ut sina dystra besked långt hemifrån i Bryssel.

Uppemot 90 till 95 procent av portugiserna var redan före Greklandskrisen pessimistiska för sin framtid, säger statsvetaren Marina Costa Lobo, som är med och gör opinionsmätningarna Eurobarometern.

Hon menar att det uppkomna läget är en verklig chans till förändring för Portugal.

– Politikerna är rädda för att göra impopulära saker, men nu finns ett hot mot landet, som kanske gör att portugiserna sväljer den beska medicinen denna gång, säger hon.