"Eurofori" på New York-börserna

Världens börser steg kraftigt i går som ett resultat av det europeiska krispaketet för att den grekiska skuldkrisen inte ska spridas. I USA var det de största uppgångarna på länge, men där tvivlar många bedömare på att krispaketet verkligen ska hjälpa i längden.

Som Emma Moody, reporter på tidningen Wall Street Journal uttryckte saken; det rådde "Eurofori" på börserna i New York i går efter det europeiska stödpaketet för krisdrabbade euroländer.

New York-börsen steg med nästan 4 procent, eller över 400 punkter, vilket är den största punktuppgången på över ett år och Nasdaqbörsen svarade med att stiga nästan 5 procent.

De stora uppgångarna kom efter kraftiga nedgångar förra veckan och blev så pass kraftiga, kanske delvis i pur förvåning, eftersom många bedömare här tvivlade på att EU-länderna faktiskt skulle lyckas sy ihop ett krispaket.

Men trots "Euroforin" i USA frågar sig många investerare och analytiker om krispaket för Grekland och andra länder verkligen hjälper i längden.

– Det här löser ingenting, säger till exempel affärstidningen Barrons skribent Randall Forsyth.

Han menar som en del andra här att det europeiska krispaketet inte långsiktigt löser problemen med exempelvis vissa Euroländers stora budgetunderskott.

Tvivlen på krispaketets verkan visade sig bland annat genom att Euron fram emot eftermiddagen i går i USA återigen förlorade i värde mot dollarn, efter att ha stigit tidigare under dagen.

Tokyobörsen tvivlar på långtidseffekterna av EU:s mångmiljardpaket som ska hindra spridningen av skuldkrisen i Europa.

Börsen steg visserligen 0,6 procent på tisdagsmorgonen men det motsvarar inte uppgången med 3,9 procent på New York-börsen.

Uppgången på Tokyobörsen avstannade senare under tisdagsförmiddagen och låg då på 0,1 procent.