VÄNERN

Ingen bärgning i sikte av Skutan

Historien om fartyget "Skutan" som gick på grund i Vänern för två år sedan verkar fortfarande vara långt i från någon lösning.

Frågan om vad som ska hända med vraket har skyfflats runt mellan myndigheter och kommuner men fortsätter att vara ett problem. Nu har ärendet hamnat på Säffle kommuns bord.

– Vi ser att det är båtägaren som har det största ansvaret, säger Sven Junzell som är kommunchef i Säffle.

Har stått i två år
För två år sedan gick fartyget "Skutan" eller "Aila af Karlstad" på grund vid en bogsering utanför Lurö Skärgård. Det var en sak som Länsstyrelsen i Värmland hade kunnat ta hand om, men de lämnade ifrån sig ansvaret.

Sedan en tid tillbaka ligger istället ärendet med vraket på Säffle kommuns bord, eftersom fartyget faktiskt ligger på deras vatten.

– Vi har en intern diskussion på tjänstemannanivå om hur vi kan gå vidare, förklarar Sven Junzell.

”Det är ägarens bekymmer”
Kan det bli aktuellt att kommunen bogserar fartyget om ägaren inte gör någonting åt det?
– Nej. Alltså det här är ägarens bekymmer och dessutom så finns det, som jag har förstått, en panträtt i båten, så det finns ju uppenbarligen någon som har något intresse av båten därute, säger han.

Men kan fartyget ligga kvar därute i hur många år som helst?
– Den första delen är de diskussionerna som vi för här. I annat fall får den väl stå där så länge, suckar Sven Junzell.

Gör det något ifall fartyget ligger kvar?
– Vi ser detta som en nedskräpning. Vi har inget önskemål om att ha den båten där. Det är i en vacker och känslig miljö och vi ser allra helst att den flyttas därifrån, säger Sven Junzell.

Malin Ulfhager
malin.ulfhager@sr.se