SAMLIV

Komplimanger och andning genvägar till bra sex

Unga personer under 20 har blivit bättre på att skydda sig, visar RFSU:s årliga undersökning Kådiskollen - om folks syn på sexualitet i de nordiska länderna.

I den svarar nästan en av tre svenskar att de är missnöjda med sitt sexliv, i topp ligger singlarna.  
P3 Nyheter beslöt sig därför för att testa på om en sexkurs kanske kan råda bot.

--Åh du har ett vackert leende, och då ska du svara "Jaa jag har ett vacker leende". 

Calle Rehbinder jobbar med att leda sexkurser bland annat, för folk som vill utveckla sig själva och sin sexualitet.

– Ja, jag har ett vackert leende.  --Jaa du ser, det känns lite skönt att säga det och lite pirrigt och konstigt och så turas vi om så ger du mig en komplimang… 


Att lära sig att ta emot och ge komplimanger och att andas rätt för att slappna av är några delar som ingår. Han är inte heller förvånad över att så många tycker att de har för dåligt med sex. 


– Jag är snarare förvånad över att det är så många som inte uttrycker missnöje. Vi lever fortfarande i ett samhälle som har jättestora nojor kring sexualitet och kring kroppen. Det är också det som är hemligheten, om du gillar dig själv kommer du också njuta mer av livet.


Det viktigaste för att må bra är inte själva sexet enligt Calle Rehbinder utan det handlar om beröring och om närhet som man också kan få av kompisar.  

– Smek, massage, dans, kramar höjer dina oxytecin-nivåer och din livskvalitet. 

I RFSU:s årliga undersökning Kådiskollen, som görs i de nordiska länderna visar det sig att det är singlarna som är mest missnöjda med sitt sexliv eftersom de får ligga för lite, men för en dos tillfredsställelse räcker det med en person. 

– Det sexuella kan man naturligtvis fixa själv till myckets stor del och  på våra kurser uppmuntrar vi även folk om lever i parrelationer att utforskar egensexet, onanin. Det är ett jättebra att äga sin sexualitet. Att man inte är beroende av någon annan, säger Calle Rehbinder.