Osäkerheten kvarstår kring eurokrisen

 I dag gick världens börser nedåt efter gårdagens kraftiga uppgång. Misstron mot det grekiska stödpaketet finns kvar och samtidigt drivs marknaden nu av vinsthemtagningar.

Det starka inslaget av spekulation syns tydligt när man tittar på hur aktier handlas i bank- och finanssektorn.

Efter förra veckans nedgång som slutade med ett magplask i fredags gick ju bankaktierna upp med mellan 10 och 12 procent i går.

I dag är det tvärtom igen, de svenska affärsbankerna är nere mellan 3 och 4 procent.

Börsindexen i Europa står på minus, USA som öppnade för en stund sedan, går åt samma håll, det vill säga neråt.

Kanske var det några som ropade hej i går, men det är sannolikt för tidigt att göra det.

Osäkerheten kvarstår, är de grundläggande problemen verkligen lösta och hur går det för Spanien och Portugal? Så länge frågetecknen finns kvar kommer det att ge både upp- och nedgångar.

Fast topparna kanske kapades med stödpaketet på 750 miljarder euro.

Och som ett tecken på hur nära det var, hur lite tid EU:s toppolitiker hade på sig i helgen att nå enighet, visas av att Grekland i dag har begärt en omedelbar överföring av pengar från EU:s och IMF:s nödlånepaket.

Det handlar om en första del som enligt det grekiska finansdepartementet uppgår till 14,5 miljarder euro från EU och 5,5 miljarder från IMF.

Detta för att bland annat täcka en amortering på 8,5 miljarder euro som ska betalas senast den 19 maj. Pengarna ska täcka Greklands finansieringsbehov för maj och juni.

Europavalutan euron har dock stärkts under dagen.