Lars Vilks överfallen i Uppsala

Uppdaterad: 01:37
Konstnären Lars Vilks blev på tisdagen överfallen av en man i samband med en konstföreläsning på Uppsala universitets filosofiska fakultet. Tre personer greps, två för våld mot tjänsteman och en misstänkt för försök till misshandel av Lars Vilks. Alla tre har hörts och släppts under natten, säger Mats Öjdahl vid Uppsalapolisen. Men misstankarna kvarstår. Vad tycker du om det som hände? Kommentera här!

Det blev tumult i samband med konstnären Lars Vilks föreläsning på Uppsala universitets filosofiska fakultet sent i går eftermiddag. Minst 20 personer stormade scenen. En person gav sig på Lars Vilks. Bakgrunden till tumultet var Vilks skildring av profeten Muhammed som rondellhund.

– Det blev rabalder kan man säga. När Vilks började prata gav han exempel på andra konstnärer som pratar om yttrandefrihet och gör konstverk om det. Han visade exempel från andra religioner. Sedan visade han ett klipp på profeten Mohammed som bög. Då började folk skrika och en kille flög på Lars Vilks och polisen fick ingripa. Tjugo andra människor flög fram mot scenen efter det också, säger Emma Eriksson.

När Lars Vilks under sin föreläsning på Uppsala universitets filosofiska fakultet sent i går eftermiddag visade ett videoklipp som föreställde profeten Mohammed som homosexuell, utbröt ett tumult som ledde till att föreläsningen fick avbrytas av säkerhetsskäl.

Enligt ögonvittnet Emma Eriksson var såväl ungdomar som medelålders män inblandade i tumultet. Hon berättar också att hon såg poliser blöda, och personer som vred sig av smärta på grund av att polisen använt pepparsprej mot dem.

Direkt efter händelsen uppgav Lars Vilks till TT att han fått en "dansk skalle" varpå han for in i väggen. Men Uppsalapolisen dementerar uppgifterna. Enligt dem var det polisen som knuffat undan Lars Vilks för att skydda honom.

Solveig Öijeberg, informationsdirektör vid Polisen i Uppsala län, uppger att man vidtog förebyggande åtgärder genom att ha en larmbåge och fyra väktare vid entrén för att genomsöka de omkring 250 personer som kommit till föreläsningen. Åtgärder som inte stoppade tumultet från att bryta ut. Men Solveig Öijeberg vill inte säga att polisen felbedömt riskerna.

– Det är klart att det här hade man inte trott skulle hända, men det är oerhört svårt att säga att man gjort en felbedömning. Det blev en olycklig händelseutveckling helt enkelt.

Vad säger du om det som du nu upplevt?

– Det är hemskt dåligt att han inte får föreläsa. Han har all rätt att prata. Jag hade velat höra hans föreläsning. Jag är alldeles skakig, berättar Emma Eriksson.

Emma Eriksson berättar också vad som hände efter att lokalen utrymts.

– När vi kom ut ur salen så var det en stor grupp människor med plakat som demonstrerade utanför, som om att de hade segrat.

Försökte polisen hindra demonstrationståget?

– Nej, de stod och kollade på.

De drygt 40 demonstranterna saknade tillstånd för att demonstrera, men polisen lät dem ändå stanna kvar.

– De stod där väldigt lugnt enligt vad jag har hört, innan föreläsningen började, säger Solveig Öijeberg, informationsdirektör vid Polisen i Uppsala län.

Hur betedde de sig efteråt?

– Det kan jag inte svara på. Men jag tror att de deltog i det tumult som uppstod även utanför.

TT ger en bakgrund till hatet mot Lars Vilks:

I september 2007 publicerade flera svenska tidningar konstnären Lars Vilks teckning av Muhammed som rondellhund. För många muslimer är det en skymf att avbilda profeten, och hunden anses vara ett orent djur.

Flera länder protesterade officiellt mot publiceringen, och al-Qaida i Irak satte ett pris på konstnärens huvud.

Vilks har förblivit en hatsymbol för vissa. Just nu sitter två amerikanskor häktade i USA misstänkta för stämpling till mord på konstnären. De nekar till brott. En algerier, gift med en av amerikanskorna, sitter häktad på Irland för ett annat brott även om han inledningsvis greps misstänkt för medverkan i samma plan.