Storbritannien

David Cameron ny premiärminister

David Cameron har utsetts till ny premiärminister i Storbritannien efter att  Gordon Brown lämnat in sin avskedsansökan till drottning Elizabeth.

I går kväll fick Storbritannien en ny premiärminister. Fyra dygns segslitna förhandlingar med Liberaldemokraterna om en koalitionsregering slutade med att David Cameron kallades till drottningen, fick erbjudandet om att bli premiärminister, och efter ytterligare en stund svängde hans bil in genom grindarna till Downing Street.

Jubel utifrån huvudgatan Whitehall hördes in till nummer 10 på Downing Street när David Cameron klev ur bilen tillsammans med sin fru Samantha och i ett kort tal deklarerade han att han ska bilda en koalitionsregering, den första i Storbritannien sen andra världskriget.

Men bara några timmar tidigare förhandlade Labour också med Liberaldemokraterna om en koalitionsregering, men Liberaldemokraternas förre partiledare Paddy Ashdown anklagar i en intervju med tv-kanalen SKY Labour för att ha dragit sig ur de förhandlingarna på ett fegt sätt. 

Många frågar sig nu hur de konservativa och Liberaldemokraterna ska kunna regera ihop. Partiernas politik skiljer sig ganska rejält på flera områden, till exempel om EU och valsystemet. Det kan bli problem erkände Liberaldemokraternas partiledare Nick Clegg, men han försökte samtidigt övertyga sina väljare att den här koalitionsregeringen blir ett nytt sätt att driva politik som han tror kan gynna hela landet.

Nick Clegg blir vice premiärminister och partiet får ytterligare fyra poster i regeringen. Hur den politiska uppgörelsen ser ut i detalj är inte känt men klart är att de två partierna har blandat och gett ur sina valmanifest. De konservativa har fått igenom att 70 miljarder kronor ska skäras redan i år inom den offentliga sektorn medan Liberaldemokraterna fått gehör för sin skattereform som innebär att det inte ska vara någon skatt på de första 110 000 kronorna.

Utanför grindarna till Downing Street hade det i går kväll samlats mycket folk, både de som protesterade mot den nya hyresgästen i nummer tio och de som välkomnade David Cameron.

Gordon Brown meddelade under kvällen att han nu avgår som premiärminister. Han uttalade sig utanför 10 Downing Street och direkt efteråt åkte han till drottningen som tog emot hans avskedsansökan.

– Jag önskar den nye premiärministern allt gott när han fattar de viktiga besluten för framtiden, sa Gordon Brown.

Han tillade att det varit "ett privilegium att få tjäna landet" och att han önskade Cameron lycka till.

Redan nu börjar det utkristallisera sig hur den nye brittiske premiärministern David Cameron kommer att utforma sitt kabinett. 

De konservativa Torypartiets talesman i ekonomiska frågor George Osborne blir finansminister i den nya brittiska regeringen. Den före detta partiledaren William Hague blir utrikesminister, och Liam Fox som arbetat med partiets lagstiftande frågor blir försvarsminister.

Liberaldemokraternas partiledare Nick Clegg blir vice premiärminster.