Oro för att turisterna försvinner från Grekland

Turismindustrin har redan påverkats av den senaste tidens protester och demonstrationer i Grekland. Turistbussen ekar tom när vår korrespondent Maria Persson Löfgren besöker ett Aten där vissa områden liknar en krigszon.

Hotell i Aten rapporterar lägre beläggning och med ett centrum som nästan varje dag spärras av finns en oro bland dem som jobbar med turister att det kan bli värre.

– Om turisterna inte kommer, inget jobb för mig heller, det är klart att jag är rädd för det, säger bussvärdinnan Sofia.

Den röda hoppa på- och hoppa av-rundtursbussen är helt tom. Den fasta slingan runt centrum går förbi alla sevärdheter som Acropolis, OS stadion och parlamentet.

Vid den okände soldatens grav lockar presidentens hedersvakt många, de traditionellt klädda vakterna som varje timme gör sitt ceremoniella vaktbyte. Likt mimartisters långsamma rörelser.

Men just här vid Syntagmatorget hålls protesterna och allt spärras av, hotell i området tvingas sätta upp plåtskydd och många byggnader ser ut att ligga i en krigszon.

Vart femte jobb i Grekland finns inom turismen, 16 procent av BNP kommer därifrån. Nu noterar hotell i Aten lägre beläggning och oron växer för att protesterna kommer att skrämma bort nya turister.

Men för sydafrikanska Eliza fanns ingen tvekan om att åka till Aten ändå.

– Det är normalt, i många länder strejkar man för bättre löner, jag var inte rädd, säger hon.