Fler kackerlackor i svenska hem

De ljusskygga kackerlackorna fortsätter att leta sig in i våra hem. I fjol anmäldes närmare 600 fall till försäkringsbolaget Trygg-Hansa, mer än dubbelt så många som för fem år sedan.

Kackerlackorna följer gärna med i bagaget när vi återvänder från semestern eller liftar med importvaror från varmare länder. Eftersom resandet och matimporten ökar stadigt växer också kackerlackskolonierna i våra hem.

– De sprider sig mycket lätt mellan lägenheter och förökar sig rekordsnabbt. Fem honor ökar kolonin med 200 nya kackerlackor var femte vecka, så det är lätt att förstå att det snabbt går överstyr, säger Håkan Franzén, produktspecialist på Trygg-Hansa.

Det är en myt att kackerlackor trivs i smutsiga miljöer, tvärtom trivs de i välstädade och rena hem. Bäst mår de där det är fuktigt och varmt och finns gott om mat.

De sätter i sig allt de kommer åt, helst matvaror men även läder, tvål och papper. Insekterna är inte bara obehagliga, de kan också sprida virus och bakterier som kan orsaka salmonella, gulsot och så kallad sjukhussjuka.

Kackerlackan är ett svårupptäckt nattdjur som blixtsnabbt gömmer sig när ljuset tänds. Men en unken lukt och spillning avslöjar dem och då finns det bot i form av kemisk bekämpning. Det kan krävas flera saneringar innan insekterna är borta för gott.

TT