lettland

Demonstrationer efter gripande av forskare

I dag hölls högljudda demonstrationer utanför regeringsbyggnaden i Lettlands huvudstad Riga. Det var en protest mot att polisen har gripit en man som avslöjat många statsanställda chefers höga löner i det ekonomiskt hårt pressade Lettland.

– Släpp pressen fri, skanderar demonstranterna utanför regeringsbyggnaden i Riga.

Upprördheten är stor över att polisen har gripit en man, en forskare på Lettlands universitets matematik- och datafakultet, för dataintrång.

Han har hittat pinsamma uppgifter i taxeringsmyndigheternas datorer om statliga institutioner och bolag. Det handlar om allvarliga missförhållanden, säger en av demonstranterna, Juris Kaza.

Nu är det inte alls säkert att det här handlar om ett regelrätt dataintrång. Det kan också ha varit ett fel i skattemyndigheternas datasystem som gjorde att uppgifter läckte ut. Och det handlar också om fakta som skulle kunna ha hittats på annat håll.

Men myndigheterna ser allvarligt på att uppgifterna kommit ut och polisen har till och med gjort husrannsakan hos den tv-journalist som berättade i sitt program om läckan.

Hennes datorer har beslagtagits. En åtgärd som Lettlands president Valdis Zatlers nu vill skall granskas närmare. Inte minst eftersom hon som journalist enligt lagen har rätt att skydda de uppgifter och källor hon har.