Sarkozy hotade att lämna euron

Medan eurokursen skakar kommer det också fram information om förhandlingsspelet bakom det stora räddningspaketet. Enligt den spanska tidningen El País var det farligt nära att det inte skulle bli något.

Frankrikes president Nicolas Sarkozy ska under euroländernas toppmöte förra helgen ha drämt näven i bordet och hotat med att Frankrike tänkte lämna euron, om inte alla ställde sig bakom det stora räddningspaketet. Förstås var det förbundskansler Angela Merkel som Sarkozy röt åt.

Tyskland har hela tiden varit motspänstigt till att hjälpa krislandet Grekland. Mötet ska ha delat sig i två skarpa motståndarläger: Frankrike, Spanien och Italien mot Tyskland.

Uppgifterna om de hårda förhandlingarna kommer från den spanske premiärministern Zapatero, som träffade sina partikamrater i onsdags. De i sin tur har läckt till tidningen El País.

Sarkozys hotfulla varning, ska ha fått Angela Merkel att ge upp sitt motstånd till den omfattande räddningsfonden på ungefär 1 100 miljarder kronor. Han ska också ha talat om att den fransk-tyska axelns tid kunde vara förbi.

Även om president Sarkozy är känd för ett okontrollerat humör, så bådar det inte gott med ett så nervöst ledarskap, för ingen kan ännu blåsa faran över för euron.

Marknaden fick sin drog, räddningspaketet, men problemen för Grekland, Spanien och Portugal kvarstår. Zapatero måste till exempel få facken att glömma alla tankar på strejk den 2 juni, som en reaktion på lönesänkningarna.

Marknaden lämnar euron, orolig för att sparpaketen ska strypa tillväxt, jobb och de reala ekonomierna.