Spansk domare stängdes av från arbete

I Spanien har den profilstarke undersökningsdomaren Baltasar Garzón i dag blivit avstängd från sitt arbete. Beslutet fattades enhälligt av övervakningsorganet för de spanska domstolarna, detta efter att högsta domstolen i onsdags beslutade att ställa Garzón inför rätta.

Baltasar Garzón kommer att ställas inför rätta anklagad för att ha överträtt sina befogenheter och vara skyldig till maktmissbruk. För att undkomma denna förödmjukande situation, hade Garzón bett att få tacka ja till ett erbjudande att arbeta som konsult åt den internationella brottmålsdomstolen i Haag, men spanska myndigheter ser ut att inte säga ja till denna begäran.

Det var hösten 2008, som domaren Garzón beslutade att inleda efterforskningar hur det gick till när cirka 125 000 personer försvann under det spanska inbördeskriget 1936-39 och de följande femton åren under diktaror Francos regim.

Domare Garzón anklagar diktator Franco och hans medarbetare för brott mot mänskligheten och det är den springande punkten i denna turbulens kring hans position. Garzóns ambitioner att rota i historien har väckt mycket starka känslor i Spanien. Högern har helt fördömt hans aktiviteter, medan tusentals spanjorer har demonstrerat till hans favör.

Åklagarna, som fick stopp på hans efterforskningar, menar att Spanien år 1977 stängde dörren till vad som varit och avskrev alla övergrepp med en allmän amnestilag. Men Garzóns har ihärdigt hävdat att amnestilagen inte täcker brott mot mänskligheten. Och han har fått brett stöd utomlands ifrån för denna argumentation. Den 54-årige domaren riskerar nu att beläggas med yrkesförbud i 20 år.