Liten ljusning anas i Lettlands ekonomi

De hårda nedskärningar som den lettiska regeringen har vidtagit för att hantera den svåra ekonomiska kris som har drabbat landet börjar nu ge positiva effekter. Nya siffror visar att exporten ökar och importen minskar.

Bruttonationalprodukten sjunker inte längre som en sten och arbetslösheten ökar inte längre dramatiskt. Men det är fortfarande svåra tider för många letter.

– Jag är här för att protestera mot regeringen som har berövat folket allt de äger och har. Det är massarbetslöshet och folk letar nu i avskrädeshögar efter mat, säger Janis, som tillsammans med några meningsfränder har slagit sig ner med tält, campingkök, stolar och bord utanför regeringsbyggnaden i Riga.

Där har de nu bott och protesterat i fyra månader i ett sträck.

Men när man granskar den senaste utvecklingen är ändå inte allt nattsvart längre, säger Morten Hansen, som leder den ekonomiska fakulteten vid Stockholms handelshögskola i Riga

– Nästan alla indikatorer visar att botten är nådd och det kan vara ett uppsving på gång. Exporten ökar och optimismen hos företagarna är lite större. Det pekar mot tillväxt, men det dröjer innan det blir goda tider igen, säger Morten Hansen.

Arbetslösheten är fortfarande över 20 procent och man tror att också i år kommer bruttonationalprodukten att falla, men bara med 3 procent. Det skall jämföras med ett fall på 18 procent i fjol.

Stålbadet som letterna genomlider med sänkta löner, nedskurna offentliga utgifter och en hårdnackad politik som går ut på att införa euro vad det än kostar landet, ser ut att fungera. Men, varnar Morten Hansen, det är inte över ännu.

Och Janis tänker stanna i sitt tält utanför regeringsbyggnaden tills han ser några förändringar.

– Jag får nog stanna åtminstone till parlamentsvalet i oktober, säger Janis.