Framsteg under historiskt möte

Ett stort steg framåt. Så sammanfattar båda sidor det ovanliga mötet mellan Turkiet och Grekland. Ett gemensamt råd som möts regelbundet och gemensamma turistsatsningar var konkreta resultat.

Tonläget var hjärtligt. De två premiärministrarna Turkiets Recep Erdogan och Greklands Georg Papandreou starka personkemi brann klart under möten och presskonferenser i dag.

Det historiska mötets främsta resultat är att länderna skapar ett gemensamt råd, där ministrar möts flera gånger per år och statscheferna en gång.

Det är sex år sedan Erdogan var i Grekland och aldrig tidigare har en så stor delegation kommit hit. Flera handelsavtal har skrivits och ett avtal om gemensamma turistsatsningar, paketresor där båda länderna ingår.

Att Turkiet nu avtalat om att ta tillbaka flyktingar som tar sig illegalt från Turkiet till Grekland var också en framgång för Grekland. Till denna port till EU kommer hundratals flyktingar över havet varje dag från turkiska hamnar till olika grekiska öar.

Den mer känsliga frågan om att gemensamt rusta ned kom ingen vart. Gränstvister i Egeiska havet har fått båda länderna att investera i ett ovanligt stort försvar.

Erdogan föreslog att krigsplan som ständigt möts i luften borde flyga obeväpnande, men Papandreou svarade att erfarenheten från Cypern gör att grekiska öinvånare fortfarande fruktar en turkisk invasion och bara ett strikt gemensamt avtal kan förändra detta.