storbritannien

Brittisk nynazist fick långt fängelsestraff

En brittisk man dömdes på fredagen till 10 års fängelse för att ha planerat attacker på judar och muslimer med ricin, ett ämne som klassas som ett kemiskt vapen, och som mannen själv hade framställt.

Mannen, som är medlem i en våldsinriktad nynazistisk grupp, är den förste i Storbritannien som fälls för att framställt ett dödligt kemiskt vapen. Giftet, som hittades i en burk i mannens hem, var enligt domen tillräckligt för att döda nio människor.

Mannens 19-årige son, som även han tillhör den rasistiska organisationen, är dömd till två års ungdomsfängelse för innehav av utrustning som kan användas till terrorhandlingar.

Enligt åklagaren var gruppens syfte och mål att skapa en internationell grupp som skulle införa vit överhöghet i flera länder.

Mannen uppges ha producerat ricinet i sitt hem någon gång runt 2006 eller 2007. Giftet hittades i samband med att polisen för knappt ett år sedan genomförde en razzia i bostaden.

Så lite som ett knappnålshuvud ricin kan orsaka en människas död. Flertalet offer dör mellan 36 och 72 timmar efter att ha exponerats för gift och det finns inget känt motgift.

Det mest kända fallet av ricinförgiftning ägde rum 1978 då den bulgariske dissidenten Georgi Markov dödades på Waterloo Bridge i London genom ett hugg med en ricinförgiftad paraplyspets.