Brittiska Labour

Två bröder vill efterträda Gordon Brown

Kampen om vem som ska bli ny ledare för brittiska Labourpartiet efter Gordon Brown blir en brödrastrid. I dag meddelade förre energiministern Ed Miliband att han ställer upp mot sin storebror, förre utrikesministern David Miliband.

– Vi tappade bort det som gjorde oss till en progressiv kraft inom politiken. Vi blev förvaltare och teknokrater, säger Ed Miliband som förklaring till att Labour förlorade valet förra veckan efter13 år vid makten.

40-årige Ed Miliband som har stöd inom fackföreningsrörelsen anses stå lite till vänster om fyra år äldre brodern David, som i onsdags var först ut med att säga att han vill ta över efter Gordon Brown.

Också David Miliband anser att Labour måste förnya sig och lämna Tony Blair/Gordon Brown-epoken bakom sig.

Den fråga som sysselsatt många här är vem mamma Miliband kommer att heja på.

Storebror David skrattade åt frågan från BBC men svarade sedan seriöst att mamma säkert kommer att förhålla sig opartisk.

Men lillebror Ed Miliband skämtade till det och sa att mamman inte kommer att välja någon av bröderna utan Jon Cruddas som är en parlamentsledamot som också väntas ställa upp.

Och sedan har det spekulerats om det förutom brödraparet även skulle bli ett gift par i partiledarstriden.

Men förra arbetsmarknadsministern Yvette Cooper sa i dag att hon inte kandiderar. Det gör däremot med största säkerhet hennes man, förre skolministern Ed Balls.

Exakt när partiledarvalet kommer att äga rum är inte bestämt än.