Sverige/lund

Hårdare regler på ungdomshem än i fängelse

Barn och unga på statliga ungdomshem har sämre rättigheter än vuxna brottslingar på Sveriges hårdaste fängelser. Vissa ungdomar får inte vara utomhus under långa perioder, vilket alla fångar har rätt till dagligen. Det visar Ekot och P1-programmet Kalibers granskning.

"Lisa" - som vi kallar henne - tvångsvårdades på Råby ungdomshem i Lund förra året. 

– Nästan alla hade ständig huvudvärk. Det var instängt, inget "kan ni sätta dörren på glänt", utan det skulle vara låst och stängt.

Ekot har i samarbete med P1-programmet Kaliber granskat journaler och interna dokument från statens ungdomshem som visar att ungdomar kan vara inlåsta i flera veckor, ibland över en månad i sträck, utan någon som helst utevistelse.

Flera ungdomshem har som rutin att nyanlända inte får vara utomhus. Andra kräver att ungdomarna ska ha "förtjänat" att få vara ute. Det skulle vara olagligt inom fångvården, där alla fångar har rätt till minst en timmes frisk luft per dag. Elisabeth Anestad är kriminalvårdschef på Hall som tillsammans med Kumla är Sveriges mest slutna fängelse.

– Det är ju så att vi strävar efter en human kriminalvård. Då måste man även få möjlighet att röra på sig både genom motion och utevistelse.

Åsa Hård är chefsjurist på Statens institutionsstyrelse som driver ungdomshemmen. Hon tycker inte den rätt till minst en timme utomhus per dag som vuxna har ska gälla barn och unga.

– Det är inte dåligt att få vara ute en timme om dagen, men det kan ibland vara så att om man fäster en viss tid på pränt så kan det riskera att istället bli någon typ av standardtid som vi inte alls tycker att det är till det bästa i det enskilda fallet, säger Åsa Hård, chefsjurist på Statens institutionsstyrelse.