Habo Finans

Krånglig rättegång förbereds

Imorgon, måndag, ska dom åtalade i Habo Finanshärvan, deras advokater och åklagaren träffas i Tingsrätten för att förbereda sig inför den komoplicerade rättegången höst.

Som vi berättat tidigare är målet så omfattande och komplicerat att åklagaren vill diskutera med alla inblandade hur den månadslånga rättegången ska läggas upp.

- Enligt min uppfattning är det här mycket ovanligt, jag har bara varit med om det någon gång, säger Kjell-Åke Lundin som är en av försvararna.

Bubblan kring finansbolaget Habo finans sprack 2007. Då hade över 100 miljoner satsade pengar försvunnit. Det har tagit åklagaren över tre år att reda ut härvan och förundersökningen är på flera tusen sidor.

Nu står vd:n Peter Rosendahl åtalad för grovt bedrägeri  och styrelsen för bolaget för grovt bokföringsbrott och dom drabbade är över 700 småsparare.

Rättegången kommer att hållas i höst och det kommer att bli en krånglig rättegång. Det är svårt att beräkna hur mycket tid som kommer gå åt och därför så ska dom misstänkta, advokaterna, åklagaren och domare träffas i rätten på måndag för att se över upplägget..

- Det är många vittnnen som ska höras och sedan är det en drös med advokater som vill ställa sina frågor och det kommer ta tid, säger Kjell-Åke Lundin.

- Hur detaljerat kommer ni diskutera det här?

- Jag kommer inte avslöja så mycket av den taktik jag kommer använda, säger Lundin.

- Hur mycket tror du det här målet kostar skattebetalarna?

- Mycket pengar, men hur mycket vågar jag inte fundera över. Det kan ju var och en förstå att 9000 sidor löpande text och polisförhör, kontoutdrag och avtal och liknande tar tid, säger Kjell-Åke Lundin.

Reporter Rebecka Montelius
 rebecka.montelius@sr.se