Kalmar län

SD-ledare kräver öppenhet

Sverigedemokraternas länsordförande och gruppledare i Kalmar Thoralf Alfsson är inte överraskad över att de flesta andra partier är beredda att samarbeta över blockgränserna för att stänga ute SD.

I Kalmar län svarade fyra av sju partiföreträdare JA på en enkät från Sveriges Radio. Två ville inte ta ställning och en sade nej.

Thoralf Alfsson säger till Sveriges Radio Kalmar att han tycker att de som svarat ja tydligt ska gå ut och berätta för väljarna vilket eller vilka partier de i så fall är beredda att samarbeta med.

Sveriges Radio Kalmar frågade alla lokalordföranden för riksdagspartierna i länet och av de som svarade sa 41 av dem ja och 14 nej till samverkan.

– Jag tror man kan komma att tvingas söka okonventionella lösningar om det skulle vara så illa, säger Gudrun Brunegåd, KD, Vimmerby.

Sverigedemokraterna har idag mandat i sju kommuner i länet men har ingenstans något reellt inflytande, i ett par kommuner kan de inte heller fylla sina stolar.

Inför årets val har SD en betydligt större valbudget än tidigare och har hittills namn på listorna i sju kommunval.

Frågan Sveriges Radio ställde till riksdagspartiernas lokala ordföranden i samtliga kommuner i länet var om de kunde tänka sig att samarbeta över blockgränserna för att stänga ute SD.

75 procent svarade på vår fråga. 41 personer sa ja. 14 sa nej, till exempel Birgitta Ryner folkpartistisk ordförande och förstanamn i Högsby där det ett jämnt mellan blocken idag.

– Om det uteslutande handlar om att hålla borta ett parti som dock har mandat i fullmäktige så tycker jag det är lite motbjudande rent demokratiskt, säger Birgitta Ryner. Frågan är uppenbart känslig.

Sex personer har valt att varken svara ja eller nej utan istället lämnat en öppen kommentar.

Flera som socialdemokraten Lena Hallengren, arbetarkommunens ordförande i Kalmar, tycker frågan egentligen är för tidigt ställd då dom har siktet inställt på en seger där ett samarbete över blockgränserna inte är nödvändigt.

– Annars får vi ta tag i den och fundera på det efter valet.

Sverigedemokraternas Thoralf Alfsson själv räknar med att partiet kommer gå kraftigt framåt i valet.

- Det enda som kan hindra oss från att bli vågmästare i Kalmar det skulle vara om S, V och Mp gör ett så pass starkt val att de får en helt egen majoritet.