Lund/Österlen

Gryningspyroman häktades för kyrkbranden

På söndagen häktades den 46-årige man, som har kommit att kallas för gryningspyromanen, misstänkt för att ha anlagt två bränder i Hammenhög på Österlen tidigare i veckan. Ett av husen totaltförstördes i branden.

Mannens advokat, Matts Johnsson, tycker att  bevisningen är svag, och var inte alls nöjd med att han klient frihetsberövades.

– Det är naturligtvis en besvikelse.

– Jag trodde starkt att han skulle försättas på fri fot. Bevisningen räcker inte upp till häktning på sannolika skäl misstänkt för mordbrand, säger han. 

Åklagare Tommy Clevenhult krävde däremot att tingsrätten skulle häkta 46-åringen för grov mordbrand, vilket också skedde.

Mannen misstänks ha varit den som dels tände eld på ett korsvirkeshus i Hammenhög som tidigare varit ett café, dels ha försökt att tända eld på Hammenhögs kyrka. Men branden i kyrkan tog sig inte, utan självslocknade.

Gryningspyromanen har tidigare varit anklagad för ett 80-tal bränder, men i nästan samtliga fall har det saknats bevisning för att binda honom till brotten.

Men enligt polisen ska det nu finnas teknisk bevisning som binder honom till de båda brandplatserna. Och åklagare Tommy Clevenhult håller inte alls med om bevisläget skulle vara svagt.

– Jag tycker det ser bra ut, han blev ju häktad, säger chefsåklagare Tommy Clevenhult.

Finns det vittnen?

– Det finns många vittnen som ska förhöras, men vilken tyngd de kommer få i slutändan är oklart. Men det är många som ska höras. Busschaufförer, taxichaufförer och alla möjliga ska höras.

Hur kommer de in i bilden?

– Det vill jag inte gå in på, men det har varit helg så vi har inte hunnit höra dom än.

När förhandlingen startade krävde åklagare Tommy Clevenhult att förhandlingarna skulle hållas bakom stängda dörrar medan 46-åringen motsatte sig det yrkandet genom sin advokat Matts Matts Johnsson. Ändå beslutade lagmannen Ralf G Larsson om stängda dörrar, vilket innebar att varken media eller allmänhet hade möjlighet att följa förhandlingen inne i salen.

Mannen nekar till brott och under morgondagen ska mannen och hans advokat diskutera ett eventuell överklagande. Senast den 28 maj ska åtal vara väckt mot mannen. Men redan under söndagen meddelade åklagaren att han troligen inte skulle hinna utan kommer att begära förlängd tid.

Tobias Wallin
tobias.e.wallin@sr.se