Turkiska toppbesöket i Grekland över

Det historiska turkiska officiella besöket fick en avslutning som gick rakt in i den grekiska själen. För när de båda premiärministrarna stod hand i hand med en levande legend i Grekland, kompositören Mikis Theodorakis, blåste mycket av motståndet mot ärkefienden bort hos många greker.

Svalor som svischar genom luften och matar nykläckta ungar, så ser det ut i kvarteren kring Akropolis där kompositören och musiklegenden Mikis Theodorakis bor. En svala heter också en sång av Mikis Theodorakis.

Makten över Egeiska havet är fortfarande en konflikthärd mellan Turkiet och Grekland. Det har inte statsbesöket förmått ändra på. Ändå beskrivs det som mycket framgångsrikt.

Det avslutades med något som gick rakt in i själen på greker oavsett politisk färg.

Den 85-årige kompositören Theodorakis tog emot Giorgios Papandreou och Recep Erdogan i sitt hem med utsikt över Akropolis.

Den gamle revolutionäre poeten och sångaren går inte längre ut, men är fortfarande livligt engagerad i det som händer.

– Jag har alltid kämpat för vänskap mellan de grekiska och turkiska folken och är så glad över att ha en av varje vid min sida, förklarade kompositören bland annat och sa att kulturen förenar folken.

Theodorakis är fortfarande vänster, men patriot. Han står såväl på de protesterande EU-kritikernas sida, som på polisens. Han har kritiserat dem som attackerade polisen under kravallerna i december 2009. Ett av hans barnbarn åtalades då för att ha deltagit i kravallerna.

Theodorakis satt i fängelse på 1960-talet för sin kamp mot militärjuntan. Hans musik och poetiska texter har givit honom världsrykte, särskilt musiken till filmen Zorba, greken.