Simrishamn

Gryningspyromanen häktad för grov mordbrand

I söndags häktades den 46-årige man som har kommit att kallas för gryningspyromanen, misstänkt för att ha anlagt två bränder i Hammenhög på Österlen i Skåne.

Mannens advokat Matts Johnsson tyckte bevisningen var svag och inte alls nöjd med att han klient frihetsberövades.

– Det är naturligtvis en besvikelse, jag trodde starkt att han skulle försättas på fri fot, bevisningen räcker inte upp till häktning på sannolika skäl misstänkt för mordbrand, sa mannens advokat Matts Johnsson.

Åklagare Tommy Clevenhult krävde att tingsrätten skulle häkta 46-åringen för grov mordbrand vilket också så skedde.

Mannen misstänks för att ha varit den som tänt eld på dels ett korsvirkeshus i Hammenhög som tidigare varit ett café. Och dels för att ha försökt att tända eld på Hammenhögs Kyrka, men där tog sig inte elden utan självslocknade.

Gryningspyromanen har tidigare varit anklagad för ett 80-tal bränder men det har saknats bevisning i nästan samtliga fall för att kunna binda honom till brotten.

Men enligt polisen ska det nu finnas det teknisk bevisning som binder honom till de båda brandplatserna. Men åklagare Tommy Clevenhult håller inte alls med om bevisläget skulle vara svagt.

– Jag tycker det ser bra ut, han blev ju häktad, säger chefsåklagare Tommy Clevenhult.

Finns det vittnen?

– Det finns många vittnen som ska förhöras, men vilken tyngd de kommer få i slutändan är oklart. Men det är många som ska höras. Busschaufförer, taxichaufförer och alla möjliga ska höras.

Hur kommer de in i bilden?

– Det vill jag inte gå in på, men det har varit helg så vi har inte hunnit höra dom än.

När förhandlingen startade krävde åklagare Tommy Clevenhult att förhandlingarna skulle hållas inför stängda dörrar medan den så kallade gryningspyromanen motsatte sig det yrkandet genom sin advokat Matts Johnsson. Ändå valde lagmannen Ralf G Larsson om stängda dörrar, så varken media eller allmänheten hade möjlighet att följa förhandlingen inne i salen.

Mannen nekar till brott och under morgondagen ska mannen och hans advokat diskutera en eventuell överklagan. Senast den 28 maj ska åtal vara väckt mot mannen. Men redan under söndagen meddelade åklagaren att han troligen inte skulle hinna till då.

Tobias Wallin
tobias.e.wallin@sr.se