Iran accepterar kärnbränsleutbyte

Iran uppges ha gått med på att skicka uran till Turkiet för anrikning - en nyhet som kan innebära en lösning på Teherans långvariga konflikt med omvärlden och att Iran slipper nya FN-sanktioner. Överenskommelsen rapporteras ha undertecknats på måndagsmorgonen.

Avtalet är ett resultat av överläggningar under helgen mellan Brasiliens president Lula Da Silva, Irans president Mahmoud Ahmadinejad och Turkiets president Recep Tayyip Erdogan.

Om uppgifterna stämmer, kan detta innebära en dramatisk vändning i den utdragna kraftmätningen mellan Iran och omvärlden. Enligt den undertecknade överenskommelsen mellan Brasilien, Iran och Turkiet, ska Iran skicka 1 200 kilo låganrikat uran till Turkiet i utbyte mot upparbetat uran för användning i en medicinsk forskningreaktor.

Iran hävdar att landets kärnenergiprogram enbart har fredliga syften medan västvärlden misstänker att Iran försöker framställa kärnvapen. Ett sätt att hindra Iran från den möjligheten är att låta urananrikningen ske utomlands, men Iran har hittills vägrat skicka sitt låganrikade uran utomlands för bearbetning.

FN:s atomenergiorgan IAEA kom i oktober med ett erbjudande om att Ryssland och Frankrike skulle vidareanrika Irans uran - ett förslag Iran avvisade efter en utdragen förhalningsprocess som påminde om ett diplomatiskt parti schack.

Västvärlden kommer även denna gång att vara skeptisk, atomenergiorganet IAEA har inte kommenterat nyheten, Israel beskyller Iran för att manipulera Brasilien och Turkiet. Maratonförhandlingarna i Teheran i går, anses ha varit sista chansen för Iran att undvika nya sanktioner som FN:s säkerhetsråd skulle ha tagit ställning till inom de närmaste veckorna.