Östersund

Yrkesfolk ska lära mer om vattenskador

På måndagen samlas runt 150 byggare och rörinstalllatörer på Folkets hus i Östersund för att ta del av de senaste rönen om hur man bör eller inte bör bygga våtrum. Initiativtagare är Länsförsäkringar som varje år lägger ut drygt 25 miljoner på vattenskador i länet.

Vattenskador i våtrum i hus och lägenheter i landet kostar varje år 5 miljarder kronor att åtgärda.

Här i länet lägger enbart Länsförsäkringar ut runt 25 miljoner årligen på skador som ofta uppstår på grund av att arbeten med rördragning, ytskikt och annat inte blivit rätt utfört.

- Anmärkningsvärt är att i 70 procent av fallen är installationerna yngre än 30 år och det borde då inte ha hunnit blivit några fel, säger Jan Larsson, skadeförebyggare vid Länsförsäkringar Jämtland.

Antalet skador ligger ganska konstant, men kostnaderna ökar eftersom material och arbete blir dyrare, säger han.

I dag, måndag, samlas runt 150 byggare och rörinstalllatörer på Folkets hus i Östersund för att ta del av de senaste rönen från bland annat SP, Statens tekniska forskningsinstitut, om hur man bör eller inte bör bygga våtrum.

- Deras studie av tio typfall av vattenskador visar att gör-det-självare faktiskt i de flesta fall gjort jobben något bättre än yrkesfolk, säger Jan Larsson.