Sörmland

Samarbete mot SD

En stor majoritet av de politiska partierna i Sörmland kan tänka sig blocköverskridande samarbeten efter valet för att stänga Sverigedemokraterna ute, om de skulle få en vågmästarroll i någon kommun. Närmare 80 procent av partiernas lokala ordföranden är positiva till sådana samarbeten.

Leif Hård är ordförande för Socialdemokraterna i Strängnäs kommun, en kommun som redan idag styrs av ett blocköverskridande samarbete.

– Det är väldigt enkelt för oss att gå med på ett blocköverskridande samarbete för inte låta Sverigedemokraterna bli vågmästare, säger han.

Leif Hård från Socialdemokraterna som tillsammans med Folkpartiet och Centern styr Strängnäs kommun i ett blocköverskridande samarbete.

Han är inte ensam om att vilja ha samarbeten över blockgränserna för att stänga Sverigedemokraterna ute. Inte någon sörmländsk politiker vi talat med kan tänka sig samarbeta med Sverigedemokraterna, som av många uppfattas som främlingsfientliga.

33 av de 43 lokala partiordförandena i Sörmland som svarat på vår enkät, kan alltså tänka sig att samarbete med det andra blocket, för att stoppa Sverigedemokraterna i en eventuell vågmästarroll.

Men Kim Fredriksson, ordförande för Sverigedemokraterna i Eskilstuna ser det som ett spel för gallerierna.

– Det är någonting de försöker måla upp nu innan valet så att folk tror att det är någon idé att rösta på Sverigedemokraterna, säger han.

Han menar att partierna vill skapa en bild av att Sverigedemokraterna inte kommer få något inflytande och att de andra partierna inte vill samarbeta med dem. Kim Fredriksson menar att partierna i Eskilstuna kommer vara villiga att samarbeta när det gäller makten.

Men Åsa Kratz, ordförande i Socialdemokraterna i Eskilstuna, ger helt andra besked.

– Jag tänker inte förpassa några invandrade personer från Eskilstuna. Alla människor har samma värde. Socialdemokraterna kommer aldrig att samarbeta med Sverigedemokraterna, säger hon.

Kim Fredriksson hävdar att det är odemokratiskt att försöka stänga Sverigedemokraterna ute. Men Åsa Kratz menar att de bara drabbas av det som de flesta småpartier råkar ut för.

– Så sker ju hela tiden i olika frågor, de kommer bli ett litet parti som inte får igenom sina frågor, säger hon.

Per Thyrén
per.thyren@sr.se