Varberg

Varbergsföretag rensar nätet

Möjligheten att kommentera artiklar och inslag på webben kräver granskning. Olämpligt material måste tas bort. Flera  mediaföretag har därför anlitat Varbergsföretaget Interaktiv Säkerhet som är det enda i sitt slag i Norden.

Klas Karlsson, vd poängterar att företaget inte arbetar med det journalistiska materialet:

– Vår uppgift är att kontrollera om inläggen bryter mot lagen eller sajtens användarvillkor. Man kan säga att vi är en minijurist, vi ska bara bedöma om det följer de etiska riktlinjer som finns.

Kommer ni in där skadan redan är skedd?

– Ja, så skulle man kunna uttrycka det. Texterna går först ut på sajten och vi ligger efter så tätt inpå som möjligt och tar bort det som inte är okej, säger Klas Karlsson.

Enligt lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor måste, som i det här fallet, medieföretagen ta bort innehåll som bland annat utgör uppvigling, hets mot folkgrupp och ha uppsikt över vad läsarna eller tittarna skriver på deras webbsida. Ett arbete som många stora tidningar eller tevebolag istället låter Interaktiv säkerhets 35 anställda sköta under dygnets alla timmar.

Journalistfacket har uttryckt kritik mot detta, eftersom man anser att medieföretagen inte  tar ansvar för hela sin produkt.

En undersökning för några år sedan visade att kanske fem procent av inläggen togs bort av olika skäl, bland annat rasism. Den vanligaste anledningen är personangrepp säger Klas Karlsson.

– Förtal, ärekränkning är det som kan förekomma mest.