Mest lästa nyheter vecka 19

1.
Lösspringande hundar, utan ägarnas uppsikt, är ett problem för tamboskap.Det menar länsstyrelsen efter det att flera tamboskap skadats allvarligt av lösspringande hundar. I förra veckan upptäckte lantbrukaren Christer Jansson som bor i Degerön utanför Motala att flera av hans får var blodiga och hade bettskador.

2.
Luftfartsverket har nu kommit med en nytt beslut om vilka luftrum som måste stängas på grund av den aska som blåst in över Sverige. Luftrummet över Östergötland är fortfarande öppet.

3.
Krockkuddar till ett värde av en kvarts miljon kronor har stulits ur bilar i Mjölbyområdet de senaste veckorna. Nu ska polisens underrättelseenhet titta närmare på brottsligheten.

4.
Efter vulkanutbrottet på Island för tre veckor sedan vill nu svenska myndigheter förbättra sina kunskaper om aska i luften. Nu förbereder Transportstyrelsen mätningar av vulkanaska i Sverige.

5.
Länsstyrelsen hade velat ha bidrag av Naturvårdsverket för att stoppa upp en varg som dödats i länet, men verket säger nej. Beslutet motiveras med att projektet inte har relevans för årets kriterier eller prioriterade områden.

6.
Under både natten till lördag och i natt har det förekommit ett större ungdomsgäng i stadsdelen Ryd i Linköping, som bland annat utmanat polisen och som dragit runt och ställt till problem. I natt fick en ordningsvakt föras till sjukhus, efter att ha fått en sten i huvudet.

7.
Problemen med vildsvinens framfart på jordbruksmarker är nu så stora att det på sikt kan påverka Linköpings stifts ekonomi. De som arrenderar mark av stiftet har börjat kräva ekonomisk kompensation för skadorna. Nu måste stammen halveras, annars kommer det att bli olönsamt för stiftet att arrendera ut marken.

8.
Socialdemokraterna och Moderaterna i Åtvidaberg tänker fortsätta sitt samarbete kommande mandatperiod - även om något av partierna skulle få egen majoritet efter valet. Beskedet förvånar väljare. – Skandal rent ut sagt, säger Georg Karlsson i Åtvidaberg.

9.
I det vackra försommarvädret igår besökte drygt 5 000 personer Bob Marleys minneskonsert i Skärblacka utanför Norrköping.

10.
Nu är det klart att hyras höjs i Studentbostäders drygt 4000 lägenheter i Linköping.