Sommarhettan kan dämpa demonstrationerna

Sommarhetta och snabba tillslag mot korrupta politiker. Det är två faktorer som kan komma att stoppa de närmast dagliga demonstrationerna i Grekland mot regeringens sparpaket. Till veckan hålls den fjärde generalstrejken, men politiska analytiker tror att det kommer lugna ned sig när den är över.

Det är redan långt över 30 grader varmt i Aten och under helgen har badstränderna varit fulla. Samtidigt har demonstranter dagligen spärrat av centrum med krav på att regeringens sparpaket rivs upp.

Kommunistpartiets röda flaggor fyllde ett torg och flera gator i centrum i lördags, med över 15 000 deltagare. Varje dag har en ny demonstration hållits i centrum. På torsdag inleds den fjärde generalstrejken i protest mot åtstramningarna.

Men sedan kommer det lugna ned sig. Det är både politiska bedömare, opinionsinstitut och till och med en del fackföreningsföreträdare överens om. Det blir helt enkelt för varmt och grekerna börjar lämna Aten på helgerna för att åka ut till öar, stränder och sommarhus.

En respit för regeringen, men en kort sådan. För att vinna förtroende krävs att radikala grepp tas när det gäller korruptionen. Två stora skandaler undersöks just nu, en mutskandal där tyska Siemens är inblandat och ett markbyte där kyrkan agerade felaktigt.

En rad skattesmitare har namngetts i fashionabla delar av Aten och läkare och tandläkare har fått sina bankkonton frysta och böter väntar. Det är småpotatis i jämförelse med att sätta åt före detta ministrar och riksdagsmän inblandade i korruption. För att göra det krävs grundlagsändringar.

På stranden i Glyfadia tror ingen på tesen om att hettan kommer att kväsa protesterna.

– Det kommer att bli ännu mer protester, för vad annat kan de göra? De måste skaka om politikerna, säger Michailis som själv inte deltagit i protesterna.