Nyhet

Ennio Morricone och Björk 2010 års Polarpristagare

Den isländska artisten Björk och den italienske kompositören och dirigenten Ennio Morricone blir årets vinnare av Polarpriset. Priset, på en miljon kronor vardera, delas ut den 30 augusti i Stockholms Konserthus.

Polarpriset går till två pristagare som ett bevis på exceptionella bedrifter inom skapandet av musik.

I prismotiveringen för Ennio Morricone står bland annat: "Ennio Morricones kongeniala kompositioner och arrangemang förhöjer vår tillvaro och kan få även vardagen att kännas som dramatiska scener i cinemascopeformat. När Ennio Morricone 1964 gjorde soundtracket till westernfilmen "För en handfull dollar" ("Per un pugno di dollari") kunde han av budgetskäl inte använda en full orkester. Istället byggde han upp en helt ny slags musik som satt sin prägel på ett halvt sekel av filmmusik, men som också påverkat och inspirerat ett otal musiker verksamma inom pop, rock och klassisk musik."

Och för Björk: "Med sina djupt personliga kompositioner och texter, sina precisa arrangemang och sin unika röst har Björk trots sin unga ålder redan lämnat ett outplånligt uttryck på populärmusiken och den moderna kulturen i stort. Ingen annan artist än Björk rör sig så obehindrat mellan avantgarde och popmusik. Med sina album och sina videor har Björk tagit avantgarde till topplistorna. Hon har också hela tiden bejakat den teknologiska utvecklingen och kombinerat datorer med uråldriga klanger och toner."

Polarpriset instiftades 1989 av Abbas manager och skivbolagsdirektören Stikkan Anderson.